Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Προϋπολογισμός Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΚΑΝΑΔΑΣ
Ημερομηνία: 20/04/2021
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Οττάβας
Κείμενο:

Την 19η Απριλίου 2021, παρουσιάστηκε στην καναδική Βουλή (House of Commons) από την Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών, κα Chrystia Freeland, ο Ομοσπονδιακός Προϋπολογισμός, 739 σελίδων, με τίτλο «Προϋπολογισμός 2021 - Πλάνο ανάκαμψης Απασχόλησης, Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας» (“Budget 2021-A Recovery Plan for Jobs, Growth and Resilience”). Διαρθρώνεται σε δέκα κεφάλαια, ενώ τα μέτρα που περιλαμβάνει επικεντρώνονται σε πέντε θεματικές: α) νέες θέσεις εργασίας, β) μικρές επιχειρήσεις και ανάπτυξη, γ) γυναίκες, προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα παιδιών, δ) δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την πράσινη οικονομία, ε) νεολαία. Αποτελεί τον πρώτο Προϋπολογισμό σε διάστημα δύο ετών, ενώ σημειώνεται ότι είχαν προηγηθεί επίσημες ενημερώσεις για την δημοσιονομική πολιτική κατά το προηγούμενο έτος. 

Με γνώμονα την ανάκαμψη της καναδικής οικονομίας μετά την πανδημία, προβλέπεται διάθεση σημαντικών κεφαλαίων σε βασικές ομάδες, όπως φοιτητές, ηλικιωμένους, γονείς και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων. Όπως αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές, μια δεύτερη ανάγνωση του Προϋπολογισμού καταδεικνύει την απομάκρυνση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης και του πολιτικού διαλόγου από τη σκέψη Reagan/Thatcher. Ίσως, παράλληλα, η κα Freeland επιθυμεί να δώσει το στίγμα μιας δημοσιονομικά αξιόπιστης κυβέρνησης, δεδομένου ότι οι επόμενες εκλογές θα λάβουν χώρα πολύ πριν καταστεί γνωστό πώς τελικά θα εξελιχθεί η τρέχουσα δημοσιονομική κατάσταση. Μεταξύ των κυριοτέρων σημείων του νέου Προϋπολογισμού συγκαταλέγονται τα ακόλουθα:

 • Τα έσοδα του Ομοσπονδιακού Κράτους για το έτος 2020-2021 ανήλθαν σε 296,2 δισεκατομμύρια δολλάρια Καναδά, ενώ για το 2021-2022 προβλέπεται να φθάσουν τα 355,1 δισ. $. Οι αντίστοιχες δαπάνες εκτοξεύθηκαν σε 650,3 δισ. $ το 2020-2021, ενώ το 2021-2022 αναμένεται να διαμορφωθούν σε 509,8 δισ. $. Το δημοσιονομικό έλλειμμα ανήλθε σε 354,2 δισ. $ το 2020-2021, ενώ το 2021-2022 θα περιορισθεί σε 154,7 δισ. $. Το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν 49% το 2020-2021 και προβλέπεται να είναι 51,2% κατά το τρέχον οικονομικό έτος.
 • Πρόταση νέας δαπάνης ύψους 135 δισ.$ σε βάθος πενταετίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας και να τονωθεί η οικονομία ταυτόχρονα με την υποχώρηση του θανατηφόρου ιού. Ωστόσο, προβλέπονται σημαντικές σταθερές δαπάνες, τουλάχιστον μέχρι το οικονομικό έτος 2025-2026, απώτατο χρονικό σημείο που λαμβάνει υπ’ όψιν του ο νέος Προϋπολογισμός.
 • Πρόβλεψη δαπάνης 7 δισεκατομμυρίων δολλαρίων υπό μορφή φορολογικών κινήτρων, επιδοτήσεων και δανείων, ώστε να βοηθηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να επεκτείνουν τη διαδικτυακή τους δραστηριότητα μετά την πανδημία. Το σχέδιο περιλαμβάνει την πρόσληψη 28.000 νέων Καναδών με στόχο την ευρεία αξιοποίηση νέων τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις.
 • Διάθεση τριών δισ. δολλαρίων σε βάθος πενταετίας για τη βελτίωση των κέντρων μακροχρόνιας περίθαλψης σε όλο τον Καναδά.
 • Προώθηση νομοθεσίας για θεσμοθέτηση κατώτατου ημερομισθίου 15 δολλαρίων σε συγκεκριμένους τομείς.
 • Διάθεση 9 δισεκατομμυρίων δολλαρίων σε βάθος εξαετίας για την επέκταση ισχύος του επιδόματος «Canada Workers Benefit» σε ένα εκατομμύριο χαμηλόμισθους.
 • Εφάπαξ πληρωμή 500 δολλαρίων τον Αύγουστο 2021 σε ηλικιωμένους ασφαλισμένους άνω των 75 ετών, οι οποίοι αντιμετώπισαν επιπλέον έξοδα εξαιτίας της πανδημίας, καθώς και υπόσχεση για αύξηση των συντάξεων (OAS) κατά 10% από τον Ιούλιο του 2022.
 • Διάθεση 300 εκατομμυρίων δολλαρίων για την χρηματοδότηση πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση του ρατσισμού και την στήριξη σχετικών μη κερδοσκοπικών οργανώσεων.
 • Διάθεση 3,8 δισ. δολλαρίων για κατασκευή, επισκευή ή μετατροπή 35.000 κατοικιών (affordable housing units)
 • Διάθεση 8,8 δισεκατομμυρίων δολλαρίων για δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος και πράσινης ανάκαμψης, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του δικτύου σταθμών φόρτισης ηλεκτρονικών οχημάτων, κατασκευής ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων, προγράμματος «Net Zero Accelerator» που αφορά σε έργα μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και προγραμμάτων που αποσκοπούν στην επέκταση και αναβάθμιση εταιρειών καθαρής τεχνολογίας.
 • Προτεινόμενος ετήσιος φόρος 1% επί του εισοδήματος μη κατοίκων, εχόντων την κυριότητα ακινήτων στον Καναδά που είναι κενά ή δεν χρησιμοποιούνται.
 • Προτεινόμενος φόρος ψηφιακών υπηρεσιών ύψους 3% επί των εσόδων παγκόσμιων διαδικτυακών κολοσσών από πωλήσεις και διάθεση δεδομένων στον Καναδά.
 • Νέος φόρος πολυτελείας σε πολυτελή αυτοκίνητα και προσωπικά αεροσκάφη άνω των 100.000$ και σκαφών αναψυχής άνω των 250.000 $. Ο συγκεκριμένος φόρος θα τεθεί σε ισχύ από 1.1.2022, εφόσον εγκριθεί ο Προϋπολογισμός.
 • Μεγάλες υποσχέσεις για μείωση κόστους φροντίδας παιδιών, αλλά φειδωλά μέτρα για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος, που απασχολεί πολλές οικογένειες.

Εν κατακλείδι, με τον νέο Προϋπολογισμό, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το τρίτο κύμα της πανδημίας και, παράλληλα, ελπίζει να εξασφαλίσει μια τρίτη θητεία.

O επικεφαλής (ανεξάρτητος) του Κοινοβουλευτικού Γραφείου Προϋπολογισμού (Parliamentary Budget Officer – PBO), κ. Yves Giroux, δήλωσε ότι η Κυβέρνηση πιθανότητα υπερεκτίμησε το βαθμό οικονομικής ανάπτυξης που θα προέλθει μέσω διάθεσης δεκάδων δισεκατομμυρίων δολλαρίων για την εφαρμογή μέτρων στήριξης της οικονομίας.

To πλήρες κείμενο του Προϋπολογισμού, η διαδικασία έγκρισης του οποίου εκκρεμεί, είναι διαθέσιμο στην ακόλουθη ιστοσελίδα: https://www.budget.gc.ca/2021/home-accueil-en.html.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov